Ennakkoanalyysi Kyykkäliigan 2020 runkosarjasta

Uusi ihana Kyykkäliigakausi vuosimallia 2020 on alkamaisillaan, joten on tullut aika spekuloida tulevan kauden kiihkeitä kyykkätaistoja. Kyykkäliigan pääsarjatasolla, Liigassa, pelaa tänä vuonna kaksitoista joukkuetta. Näistä ilahduttava määrä on uusia joukkueita. Onkin mielenkiintoista nähdä miten nämä uudet tulokkaat tulevat pärjäämään kaiken nähneitä kyykkäkonkareita vastaan.

Joukkueiden kokoonpanot löydät täältä.

AnaaliHimmaset

AnaaliHimmaset on ehdottomasti yksi kokeneimmista kokoonpanoista tämän kauden Liigassa. Viisi joukkueen kuudesta pelaajasta on pelannut jo Kyykkäliigan ensimmäisellä kaudella vuonna 2012.

Joukkue on lähes perverssi yhdistelmä anaalivandaaleja ja naisvoimistelijoita, höystettynä yhdellä huhuilijalla. Pelaajien alkuperäiset joukkueet ovat jo suurimmaksi osaksi eläköityneet Kyykkäliigasta, joten alkuperäisjoukkueiden innokkaimmat (ja eniten Tampereella sijaitsevat) pelaajat ovat yhdistäneet voimansa yhden ja ainoan AnaaliHimmas-lipun alle.

Anaalivandaalit suorastaan dominoi Kyykkäliigaa vuosina 2014-2018. Parhaimmillaan vandaalien dominointi oli niin överillä tasolla, että kahtia eri kokoonpanoihin jaettu vandaalinippu nappasi Liigasta kaksoisvoiton.

Vandaalien puolelta yhdistelmäkokoonpanoon on saatu Miika Sorvali, Natalia Kovru ja Kaarlo Alanko. Näistä kolmesta Kovru ja Sorvali on viimeisimpien huhujen mukaan nähty pelikentillä valmistautumassa tulevaan kyykkäkauteen. Alanko puolestaan on nähty Hervannan Ale Pub Potissa harjoittamassa kisakuntoaan Kyykkäliigaan finaalisaunaa varten (16.2. Teekkarisaunalla, mark your calendars!).

Tuomo Nieminen oli Huhuilijoissa voittamassa liigapronssia kaudella 2014. Vahvasti lakaisijan rooliin profiloitunut Nieminen nappasi Kiltamörköjen kokoonpanossa hopeaa viime kaudella. Nieminen saattaa hyvinkin olla Himmasten ratkaiseva palanen, sillä joukkueesta löytyy kovia konaheittäjiä, mutta ei yhtäkään puhdasta nelospaikan heittäjää Tuomoa lukuunottamatta.

DDRNV:n riveistä on peräisin joukkueen nimeä kantava Tuomas “Himmanen” Himmanen ja paatunut konakorsto Juuso Näsi. Näsi heitti kaudella 2018 Liigan parhaalla heittokeskiarvolla. Miehen kommentti tähän saavutukseen oli: “Hka on ehkä paskin mittari”.

Himmanen ei pitkän kyykkäuransa aikana ole päässyt nauttimaan ehkä sen tärkeimmän kilpailun, eli Kyykkäliigan voitosta. Tänä vuonna näyttäisi kuitenkin olevan Himmasen once in a lifetime -mahdollisuus, sillä AnaaliHimmasten kokoonpano vaikuttaa kiveäkin kovemmalta.

Disko_Lisko

Viime kauden voittajasta, Valokaari-ilmiöstä, uudestisyntynyt joukkue on mitä ilmeisimmin nähnyt viime kesän aikana sellaisia liskoja ja diskoja, että joukkuekin on ollut syytä nimetä niiden mukaan.

Joukkueen kantava teema on ollut treenata enemmän kuin vastustaja. Treenin tuloksena Liigavoiton lisäksi Disko_Liskon pelaajat kävivät myös koppaamassa läjäpäin pystejä Kyykkäliiton kesäkisoista. Vilkkaan kyykkäkesän aikana nähtiin sarjanousuja (Hyvönen, Kukko), joukkue-cupin voitto (Kukko, Peltotalo) ja valtavat määrät henkilökohtaisia alasarjapyttyjä. Talven mittaan jää nähtäväksi oliko kesän hiekkakentillä treenaamisesta hyötyä lumikentän pelejä varten, vai ennaltanäkivätkö he liskounissaan, että tämänvuotinen kausi pelataankin ilman lunta.

Viime kaudella himotreeni tuotti tulosta, mutta miten käy nyt, kun Captain Ahven on kovaa vauhtia starttaamassa videopeli-speedrunnaajan uraansa kyykkäkentillä hillumisen sijaan? AnaaliHimmaset tulee epäilemättä haastamaan hallitsevat mestarit uudella, pelottavalla ja jännittävällä tavalla.

Kiltamöröt

Kahtena edellisenä vuonna hopean karvasta kalkkia nauttinut KMö joutuu tänä vuonna ottamaan uuden harppauksen tulostasossa, mikäli toiveissa on hopean uusiminen. AnaaliHimmaset ja Disko_Lisko on kauden startatessa tasoa korkeammalla kuin kaiken kokenut kiltamörkönippu.

Oleellisina eroina viime vuoteen on Tuomon menettäminen AnaaliHimmasiin ja Sakari “Sakke” Rautalinin rekryäminen Hiukkasen kiltahuoneelta.

Ainakin konaosasto pitäisi olla hyvällä tolalla. Crocs-Mannila heittää täyteen riviin osuessaan messevästi palikkaa ulos neliöstä. Janne “tseitsei” Lehtimäki on kokoonpanon kantava voima. Mitä todennäköisimmin kakkospaikkaa pelaava Lehtimäki on tulosvarma konaheittäjä, ja kaiken lisäksi omaa jotain mitä tilastoista ei voi lukea: maagiset vastustajan psyykkaamistaidot.

Isoin kysymysmerkki on joukkueen paljon puhuttu “kesätreeni”. Kesätreenin käsitettä on Kiltamörköjen toimesta heitelty ympäriinsä jo hävityn finaalisarjan jälkeisellä finaalisaunalla. Tiettävästi möröt on ainakin joitakin kertoja nähty treenaamassa Hervannan Mäkipuistossa. Vaan riittääkö treeni mihinkään, kun vastustajista osa käytännössä asuu kyykkäkentällä.

Mikä Oli Todistettava

Viime vuoden fuksisensaatio on tehnyt kunnioitettavan päätöksen siirtyä Divarista Liigaan. Viime kaudella höntsäsarjoja (Divari, MM-kyykän yleinen sarja) dominoinut hiukkaskokoonpano on ehkä ensimmäistä kertaa todellisen haasteen edessä.

Kokoonpanon kaksi kovaa konabomberia Janne Rahko ja Sami Mäkipää ovat ottaneet valtavia harppauksia viime kaudesta. Loput joukkueesta ei välttämättä ole täysin pysynyt tämän kehityksen perässä, mutta toisaalta talvikelien lakaisijana voi pärjätä vaikka ei heittäisikään täysiä tai kovin oikeaoppisella tekniikalla. Kysykää vaikka oululaisilta.

Teemme nyt kyykkäkauden yhdeksänneksi (kiitos pakanamestari) rohkeimman spekulaation. Ennustamme MOTin nappaavan runkosarjan neljännen sijan muiden kokeneempien joukkueiden nenän edestä. MOTin vahva konaosasto ja nuoruuden into siivittää joukkueen ohi liigan keskikastin jengeistä.

Zilleberlin

Zilleberlin on yksi Kyykkäliigan uusista tulokkaista. Tämä nippu ei ole vielä niittänyt valtavia määriä kyykkämenestystä, eikä varmastikaan ole suuremman kyykkäyleisön tietoudessa. Arkeologian ja kyykkähistorian tutkimusosastomme on kuitenkin jälleen kerran ylittänyt itsensä ja saanut selville, että ainakin jokin osuus tästä joukkueesta on edustanut Tampereen TietoTeekkarikiltaa viime vuoden MM-kyykässä.

Joukkue sai kunnian TiTen edustamiseen hävittyään TiTen kyykkäkarsintojen tiukassa finaaliottelussa joukolle janoisia kähmyjä, jotka valitsivat nestemäisen palkinnon MM-kyykkäpaikan sijaan.

Tulostaso oli jo viime vuonna niin hurja, että Zilleberlin on tämän kauden tyylikkään musta hevonen.

Homma

Tietoteekkaritaustainen Homma on tahkonnut nyt pari kautta liigaa. Tietorakenteet ja algoritmit -kurssilla oppimiaan taitojaan hyödyntäen hommalaiset ovat onnistuneet optimoimaan myös kyykkätreenaamistaan. Tavoitteena on selvästi saavuttaa kelvollinen tulostaso pienimmällä mahdollisella määrällä treeniä.

Silloin harvoin kun hommalaisia näkee treenikentillä, heitot alkavat treenien loppua kohden näyttämään pelottavan hyvältä. Tämä on yleensä merkki siitä, että jokunen kuukausi kuluu ennen kuin kukaan Hommasta käy heittämässä ainuttakaan harjoitusheittoa.

Vähäinenkin treeni on treeniä, joten Homma nostaa tällä kaudella sijoitustaan runkosarjan kuudennelle sijalle ohi vähemmän treenaavien konkarijoukkueiden ja kokemattomien liigatulokkaiden.

Tinttaajat

Viime kaudella ensi kertaa Liigassa pelanneet Tinttaajat nappasivat seitsemällä voitolla ja kahdella tasurilla runkosarjan viidennen sijan. Suoritusta voi pitää maltillisen onnistuneena. Liigaotteet kuitenkin kalpenevat Tinttaajien finaalisaunan beer pong -esityksille. Esimerkiksi juuri kruunatut mestarit jäivät väistämättä alakynteen, kun kartut vaihtuivat pingispalloiksi ja kyykät muovikupeiksi.

Tänä vuonna Tinttaajilla on viime kautta kovempi työ edessään. Lupaavat tulokasjoukkueet tulevat tekemään Liigan peräpäästä kilpailullisemman kuin pitkään aikaan.

Myllyhammasta Kolottaa

MyKo palaa jälleen kyykkäkentille. Jo kaudesta 2014 Kyykkäliigaa tahkonnut MyKo on pisimpään jotakuinkin samalla kokoonpanolla pelannut joukkue tämän kauden Liigassa.

Kunnioitettavan pitkä ura ei kuitenkaan takaa menestystä. Viime kaudella DDRNV:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tiputtanut MyKo tuli tiensä päähän kohdatessaan semifinaaleissa Kiltamöröt. Tänä vuonna MyKolla tulee olemaan koventuneesta kilpailun tasosta johtuen täysi työ selvitä kahdeksan parhaan sakkiin.

DDRNV Walfängermädchen

DDR:n Naisvoimistelijat on ehdottomasti Kyykkäliigan perinteikkäin seura. DDRNV nappasi heti Liigan ensimmäisellä kaudella loistokkaan voiton Hiukkasen silloisesta ykkösjoukkueesta Uskis & Bestikset. Ensimmäisen kauden huippuhetket ovat tosin jo tovin olleet pelkkää historiaa.

Toimiin on kuitenkin ryhdytty. Voimistelijoiden viime kauden ykköspelaaja Himmanen on jättänyt DDRNV:n nuorempien kontolle, eikä nuorennusleikkaus pääty siihen. Uusia junioreita on scoutattu Tampereen keskustassa sijaitsevalta Hervannan yliopiston sivutoimipisteeltä. DDRNV:n tappioiden tie saattaa siis hyvinkin olla käännekohdassaan.

Tämä kausi menee junioreita kouluttaessa, joten DDRNV tulee jäämään nipin napin ulos Liigan pudotuspeleistä. DDRNV:n tulevaisuus on kuitenkin valoisa.

Kuha ei oo Hauki

Kyykkäkansa ympäri valtakunnan oli riemuissaan kuullessaan Tampereen ilouutiset. Meillä on kyykkääviä fukseja!

Siinä missä Kyykkäliitossa lasketaan jo eurot silmissä ensi kesäkauden lisenssimaksuja, on fukseilla vielä kyykkäkiiman täytteinen talvikausi edessään ennen kesän koitoksia. (Joskin välillä on vaikea sanoa onko vallitseva säätila sittenkin Suomen kesä.)

KuHan osakkeet olisivat varmasti korkeammalla mikäli kaikki Liigan pelit pelattaisiin optimaalisella lumialustalla. Kelien pakottama raskas hiekkakenttä heittää kuitenkin kapuloita KuHan rattaisiin, ja maksimivoiman puutteessa fuksit joutuvat tyytymään Liigan häntäpään sijoitukseen.

Fukseilla on kaikesta huolimatta muiden fuksivuoden kiireiden ohessa loistava mahdollisuus päästä nauttimaan kyykkäkulttuurista, sillä KuHa on MM-kyykän ja Kyykkäliigan lisäksi lähtemässä kyykän ihmemaahan, Ouluun, pelaamaan kiihkeääkin kiihkeämmässä World Cup of Kyykässä. (Psst, paikkoja kyykkäseuran WCOK-XQ:lle on kirjoitushetkellä vielä jokunen, nappaa omasi ennen kuin kaikki viedään!)

KuHa on myös kuhisuttanut Hervannan ruohonjuuritason kyykkäskeneä. Moni on nimittäin spekuloinut Vuoden tulokas -palkinnon saajaksi useampaakin KuHan pelaajaa. Fukseilla on ehdottomasti potentiaalia vaikka mihin.

Mikalla On Tippuri – Kikkelissä

Hassunhauskat BSODimaiset lyhenteet itselleen keksineet MOTilaiset ovat tänä vuonna jakautuneet kahteen joukkueeseen. Kotikatsomoissa ympäri Mansen on spekuloitu MOTin menestysmahdollisuuksia nyt, kun joukkueen kärkipelaajia on jaettu eri kokoonpanoihin. MOT_K:a johtaa sukupuolitaudeistaan varsin avoin ja Divarissa kovaa jälkeä tehnyt konapommittaja Mika “Torni” Mähönen. Mähösen pelistrategiaksi on muodostunut poistaa kaikki tai ei mitään. Mähösen joukkueesta löytyy muitakin MOTin tuttuja pelaajia, kuten kliinisen tarkkoja karjaisulakaisuja heittävä Jasper Kosonen sekä pituusgeenillä ja kohtalaisella viinapäällä siunattu Akseli “mä en oo heittäny viä kertaakaa ja mua vituttaa jo ny” Kalliomäki.

Positiivinen näkövinkkeli jakautumiseen on, että MOTin kasvutarina on vasta alkamaisillaan. Kaksi kokoonpanoa nimittäin mahdollistaa uusien pelaajien esille nousemisen. Kauden päätteeksi MOTilla on epäilemättä muitakin pelaajia kyykkämaailman valokeilassa kuin Rahko ja Mäkipää.

MOT_K:lla on kova yhteishenki, mutta tämä kausi menee peliotteita hioessa. Odotukset tälle konkkaronkalle ovat joka tapauksessa valtaisia ensi kausia silmällä pitäen.

Konnaliiga

Silläkin uhalla, että kyykkäseuran tutkivan journalismin osasto leimataan paitsi täysin sovinistiseksi, myös kaikilla muillakin tavoilla paskoiksi ihmisiksi, Konnaliiga jää ennakoissamme Liigan runkosarjan viimeiselle sijalle.

Konnaliiga on Liigan viides joukkue, joka on kotoisin Hiukkaselta. Ei liene siis epäselvää, mikä on entisen TTY:n killoista se kyykkäisin. Vaikka Konnaliiga on uusi tulokas Kyykkäliigan kilpailuissa, pelaajat ovat tiettävästi harrastaneet enemmän tai vähemmän kyykkää. Rutiinin puute tulee kuitenkin valitettavasti blokkaamaan menestyshaaveet tällä kaudella.

Päätös lähteä pelaamaan Liigaan on mitä mainioin, ja toivotammekin Konnaliigan sydämellisesti tervetulleiksi Kyykkäliigaan.