Ennakkoanalyysi MM-kyykän 2020 PRO-sarjasta

Tampereen Akateemisen KyykkäSeuran analyyttisen tilastotieteen ja muun perseilyn osasto on viikkokaupalla kaivanut arkistoistaan dataa Suomen kyykkäeliitin asfalttiheittotaidoista. Pitkään näytti nimittäin siltä, että Akateemisen kyykän MM-kilpailut pelattaisiin karuissa olosuhteissa vailla lumenhitustakaan. Kyykkäjumalat (kiitos Juusos) ovat kuitenkin siunanneet Hervannan kisat paksuhkolla lumipeitteellä, jonka turvin ainakin PRO-sarja pitäisi pystyä pelaamaan talvisella lumialustalla.

Voimmekin siis kuopata asfalttikyykän, ja keskittyä spekuloimaan PRO-sarjassa pelaavien talvikyykkätaitoja. Tässä on analyysimme mukaan ne joukkueet, joita PRO-sarjassa kannattaa seurata.

aitoa_menoa

PoWiCupin finaaliin viikko sitten puksuttanut AiM-juna jatkaa pienestä raiteilta suistumisesta huolimatta (kiitos Juusos) matkaansa MM-kyykkään vahvana ennakkosuosikkina. lappeen Rantojen reissulla junamiehet pelasivat parhaimmillaan yksinumeroista tulosta. Suurin kiitos kuulunee Iiron rohmulakaisuille, jotka ainakin välierässä murskasivat finaalipaikasta toiveita elätelleen Disko_Liskon lopullisesti.

Tampereen reissulla AiM-kokoonpanoon tulee pari muutosta. Konamiehen paikkaa hoidellut Ville vaihtuu hermeettisessä vireessä olevaan Patteri-Petteriin. Vaikka Villeltä nähtiin esim. PoWin finaalissa muutama mainio nelikkopoisto, on Petteri silti päivänselvä parannus AiM-rosteriin. Petterin ykköspaikan heittokeskiarvo on kuluneen kauden aikana käynyt parhaimmillaan kaksinumeroisissa luvuissa. Loput joukkueesta voi vaikka nukkua pommiin, sillä Petteri pystyy hoitamaan yksinäänkin voitot AiMin kahdesta ensimmäisestä pelistä.

Toinen muutos on toistaiseksi vielä varmistamaton, mutta TAKS:n kyykkäjuorujen ja paskanjauhannan osasto on saanut korviinsa, että Inkeri Sairanen pelaa lauantaina. Inkeri tulee korvaamaan PoWissa pelannutta Mutti Luuttoa.

Rohkeimmat voisivat väittää, että korvauspelaajat ovat valtakunnan parhaat pelaajat omilla pelipaikoillaan. Vähemmän rohkeat voisivat väittää, että Petteri ja Inkeri ovat helvetin hyviä pelaamaan kyykkää. Näillä muutoksilla AiM nousee ennakoidemme ykköspallille.

SuppoHauet

Ukko-Pekka Ylirannan viime hetkillä kasaan raapima kaikenkarvainen komppania onnistui odotuksien vastaisesti voittamaan PoWiCupin viime viikonloppuna. SuHA-lyhenteellä esiintynyttä sakkia ei ehkä voi varsinaisesti laskea SuppoHauiksi, sillä vain Yliranta oli aiemmin pelannut SuHan riveissä.

MM-kyykän SuppoHauet on kuitenkin tyystin eri tarina, sillä tällä kertaa kokoonpanossa esiintyy peräti kaksi alkuperäisjäsentä. Lisäksi Donni ja Kautto ovat pelanneet aiemminkin SuHassa.

SuHan koostumus ensi lauantaina on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta sama kuin viime vuoden hopeakokoonpano, vain pinkkipöksyinen kyykkäjumala on vaihtunut YTYyn.

Ukko-Pekan maagiset otteet joukkueen henkisenä johtajana ja Donnin jäätävä pelivire lupaavat hyvää. YTY on ainakin OKL:n hka-tilastojen valossa kovassa vireessä, mutta nähtäväksi jää miten (oletettavasti) YTYn vastuulle jäävä nelospaikka sujuu mieheltä. YTY on perinteisesti loistanut millä tahansa pelipaikalla, joten ainoa kysymysmerkki lienee ison A:n talvikunto.

Mr. 31 & Butt Plugs

Äkkiseltään tuntemattomalta kuulostavan nimen taakse kätkeytyy rutkasti kyykkähistoriaa. Vuosituhannen alkupuolella MM-kyykkää vuosikausia dominoinut lappeenrantalaiskeräilyerä kätkeytyi jonakin vuonna nimen “29 Anustappia” taakse. Nimi viittaa MM-kyykän mitaleihin, jotka saattavat etäisesti muistuttaa peppuun työnnettävää seksilelua. Joukkueen jäsenille oli siis ehtinyt kertyä yhteensä 29 mitalisijaa.

Ihan vastaaviin lukemiin ei tämä keräilyerä pääse. Soppasella ja Onnimannilla lienee mittavat määrät tappeja varastossa, mutta Roope ja suomenennätysmies Mr. 31 eivät vielä lyhyen (akateemisen) kyykkäuransa aikana ole ehtineet hirvittävästi kerryttää MM-kyykän mitalisaldoaan.

Tänä vuonna on kuitenkin tulossa yksi mitali lisää, joskin himmeämpi sellainen. Välieräsulamisista tunnettua porukkaa ei finaaliin asti uskalla ennustaa, mutta välierätappion jälkeen sisuuntunut rosvojoukko tulee epäilemättä pöllyttämään pelottavat lukemat luuserifinaalissa.

Tekniikan Ihmelapaset

Tekla tekee kuin tekeekin paluun MM-kyykkään. Teklan tulevaisuus näytti synkältä, kun viime vuoden kirvelevän puolivälierätappion jälkeen Hirvonen ja Parkkila möivät karttunsa paikalliselle juopolle. Voittamisen kulttuurista tunnettu Tekla ei kuitenkaan hevillä luovuta, vaan lähtee kaikesta huolimatta metsästämään joukkueen toista MM-kyykkämestaruutta. Edellisestä on jo kulunut tovi, ja ainakaan joukkueen treenimäärät eivät ole nykyään samalla tasolla kuin mestaruusvuonna 2016.

Jotkin kyykänpelaajat kuitenkin vanhenevat kuin viini, ja pieni (vuoden) treenipuutos ei haittaa tiukan paikan tullen. Lihasmuisti kytkeytyy päälle ja yhtäkkiä vanhatkin ukot pystyvät heittämään viiden kyykän kilkkilakaisuja tuosta vaan, kun nuoremmat pelikumppanit eivät osu täyteen riviin edes selvinpäin.

anaalivandaalit

Viime vuoden mestarit lähtevät puolustamaan titteliään samalla kokoonpanolla kuin vuosi sitten. Työnjako on tuttu: Mestaruussarjan miehet heittävät kyykkiä ja jäteosasto haukia.

Oululaiset kyykkäukot ovat jo vuosikausia ihmetelleet miten tällaisella pelikirjalla pystyy voittamaan turnauksia. Kaiken kukkuraksi Sorvali avaa pelinsä tyystin väärästä [sic] laidasta riviä.

No, pelikirjan voi heittää roskikseen jos Hokkinen heittää finaalipelissä yhtä heittoa lukuunottamatta unelmaheittoja, ja Sorvalikin napsauttaa pari kuudentoista pisteen poistoa vasemmasta laidasta.

Valitettavasti vuoden 2020 turnauskiertue ei ole vandaaleille suotuisa. Tänä vuonna Hokkinen ei saanut tarvitsemaansa lisätreeniä Oulun WCOKista, sillä ovelat oululaiset siirsivät turnauksensa pelattavaksi MM-kyykän jälkeen. Näin Hokkinen joutuu lähtemään Tampereen kotikisoihin pelkästään PoWi-treenillä, joka ei tule riittämään viime vuoden kaltaiseen hurmoskyykkäämiseen.

Viime vuoden kaltainen “Miracle on slush” jää siis näkemättä.

Disko_Lisko

Tuoreempaa verta edustava rännitysjengi lähtee MM-kyykkään haastamaan kokeneempia konkarijoukkueita. Paljoakaan Disko_Lisko ei ole vielä kerryttänyt akateemista kyykkäcredittiään, mutta joukkueen otteet PoWiCupissa olivat jo lupaus paremmasta. Reima ja ahvena äityivät melkoiseen konapommitukseen, ja koko talven vaiheongelmien kanssa taistellut Julia sai heittonsa paikoitellen kohdilleen. Valitettavasti viime viikonlopun turnaus päättyi karvaaseen pettymykseen, kun diskomatelijat hävisivät pronssiottelun paikalliskilpailijalleen anaalivandaaleille yhdellä pisteellä.

MM-kyykässä Karlin tilalla pelaa viime lauantaina SuHAssa onnistuneesti gloryhuntannut Maksimi Kukko. Miehen heitot olivat tosin PoWissa aika kaukana maksimista.

Rohkeimmat kyykkäennustajat povaavat Disko_Liskolle menestystä MM-kyykästä, mutta Tampereen Kyykkäliigan tuloksia seuranneet saattavat suhtautua liskojen mahdollisuuksiin hillitymmin. Viime maanantaina Disko_Liskon MM-kyykkäkokoonpano pelasi nimittäin liigapelinsä tulokseksi -27. Tällaisella tuloksella pääsee nipin napin jatkoon alkusarjasta, kunnes ottaa ekassa jatkopelissä epämiellyttävällä tavalla turpaan toisen lohkon ykkössiidiltä.

Hukkunutta konaheittoaan etsimään lähtenyt ahvena on viimeisimpien huhujen mukaan nähty Tuuloksessa. Reima ja Cucco ovat sen sijaan keskittyneet joko liigapelien kuvaamiseen tai pilipaliturnauksien järjestämiseen, joten treeniaika on jäänyt vähäiseksi.

Jos DL löytäisi samanlaisen vireen kuin PoWissa, olisi tiimillä mahdollisuudet mihin vain. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin heikolta.

Skepparklubben

Ovelaakin ovelammat skepparit ottivat vastustajilta kaikki ennakkospekulaatioeväät pois unohtamalla toimittaa pelaajakuvauksensa ajoissa TEA-clubille. Nyt onkin täydellinen mysteeri mikä kokoonpano skebbareista saapuu Tampereelle.

Voidaan kuitenkin olettaa, että kokoonpano on sama tuttu kuin ennenkin. Mammalomalta palannut Turanssi on valmis lakaisemaan hävyttömiä sikakilkkilinjoja, kun taas kesän aikana lisää varmuutta konaheittoihinsa kerryttäneet Ville, Spede ja Meuronen paukuttavat rivistä tavaraa pois. Skepparit pelasivat PoWissa alkusarjan toisiksi parhaalla keskiarvolla, ja onnistuivat siitä huolimatta jäämään neljän parhaan ulkopuolelle.

Jos tällaista tupeksimista nähdään Tampereellakin, voi jatkopaikka olla tiukassa. Pelaamalla parhaat pelinsä turun ja KRK:n täytejoukkueita vastaan, ja häviämällä niukasti lohkon haastajajoukkueille, skepparit pystyvät pelaamaan itsensä ulos jatkopeleistä.

No, tuskinpa sentään. DarRAIDiootit ja HUI joutuvat kaivamaan viimeisetkin psyykkauskonstit käyttöön, mikäli haluavat kuroa umpeen skepparien taitoetumatkan.

DDR:n Naisvoimistelijat

Viime vuonna DDRNV yllätti koko kyykkämaailman tiputtamalla Teklan puolivälierissä. Normaalisti naisvoimistelijoilla ei olisi mitään asiaa haastaa Teklan tasoista jengiä, mutta hetkellisen hurmostilan löytänyt DDRNV päätyi kuin päätyikin pelaamaan SuHaa vastaan välieriin. Vielä naurettavampaa on, että DDRNV laittoi tosissaan hanttiin SuHalle, mutta viime hetkien romahdus pelasti SuHan nöyryytykseltä.

DDRNV:n polarisoituneet treenimäärät jaksavat huvittaa vuodesta toiseen. Himmanen treenaa kuin hullu ja muu joukkue lätkii padelia tai jotain muuta yhtä turhaa. Kaikesta huolimatta DDRNV-konkarit pystyvät vuodesta toiseen löytämään kelvollisen suoritustason. Viime kesänä tämä erikoinen ilmiö kulminoitui DDRNV:n Kesähauki-mestaruuteen. Todennäköisesti kesän ainoat heittonsa turnauksessa heittäneet Solsku ja Kurun Mikko olivat melkeinpä joukkueen tulosvarmimmat pelaajat.

DDRNV teki kuitenkin dramaattisen arviointivirheen tänä vuonna. Tumu on perhana mennyt treenaamaan. Toiveet uudelleen latautuneesta aloittelijan tuurista voidaan haudata, sillä Tumu on pelannut USEAMPIA Kyykkäliigan otteluita tällä kaudella, ja pari kertaa jopa käynyt treenaamassa heittoaan ennen pelejä.

Himmasen kirosanat tulevat kaikumaan Hervannan parkkialueilla, kun DDRNV pääsee nipin napin jatkoon alkulohkosta ja tippuu ensimmäisessä jatkopelissä.

Motivaatioryhmä

Viime vuonna MM-kyykän yleisen sarjan voittanut porukka on tehnyt hienon päätöksen siirtyä pois hupisarjasta. Turnauksen voitto olisi ollut yhtä varma asia kuin Akselin sammuminen, jos MOT olisi päättänyt jättäytyä tänäkin vuonna yleiseen sarjaan. PRO-sarjassa joukkue tulee kohtamaan enemmän haastetta kuin koskaan aiemmin lyhyellä kyykkäurallaan.

MOT pärjäsi viime viikon PoWiCupissa varsin kiitettävästi, eikä Jalosarjan seitsemäs sija ole lainkaan häpeämisen arvoinen suoritus. MM-kyykkäkokoonpano on identtinen PoWiCupiin nähden, mutta toivomme että lakaisuosaston nesteytystaktiikka ei ole.

MOTin vahvan konaosaston heittäessä hekumallisia unelmapoistoja, MOTilla on mahdollisuus haastaa lohkonsa kärkijoukkueet. Tulosvarmuus ei kuitenkaan vielä ole samalla tasolla kuin kokeneemmilla kokoonpanoilla, joten yllätyksiä ei ole luvassa kovinkaan montaa. MOT jää harmittavasti jatkopelien ulkopuolelle.

DarRAIDiootit

Viime hetken pelaajavaihdoksillaan lööpeissä loistanut hiukkaskokoonpano lähtee alkulohkoon altavastaajan asemassa. Taiteilija-Koveroa korvaamaan tullut Crocs-Mannila saattaa heittää muutaman pomppuhauen vähemmän kuin pakanamestari, mutta alkulohkosta ulospääsyyn se ei auta.

DarRAIDidiootit joutuvat keskittymään lohkon viidennestä sijasta taistelemiseen. Varteenotettava vastus idioottien lohkossa lienee HUI. Joukkueiden välinen kohtaaminen lienee melkoinen psyykkaustaisto, kun lohkon äänekkäimmät pelaajat Kund ja Lehtimäki kohtaavat toisensa.