Ennakkoanalyysi Kyykkäliigan 2021 pudotuspelien ensimmäisestä kierroksesta

Kyykkäliigan runkosarja on saatu päätökseen tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen. Nyt onkin aika mutustella pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelupareja.

Kunkin joukkueen nimen perään on merkitty joukkueen runkosarjasijoituksen muutos kyykkäseuran ennakoiden ja todellisuuden välillä.

HommatTiiNatsku [+1] – DDRNV ROTER TOD [-5]

Runkosarjan ykköshottikset saavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaansa odotettua kehnommin suoriutuneet naisvoimistelijat. Itä-saksalaisten keskimääräinen suoritustaso oli silti varsin mukiinmenevä, mutta voimistelijat onnistuivat häviämään peräti kolme matsia vaivaisen kyykän erolla. Eli jossain rinnakkaistodellisuudessa DDRNV olisi epäilemättä sijoittunut paremmin kuin runkosarjan kahdeksannelle sijalle. 

Samankaltaista tarinaa kielii myös joukkueiden runkosarjan ottelukeskiarvot, sillä niiden välillä on eroa vain 2.3 pistettä. DDRNV:n paras ottelutulos -16 ei myöskään jää kovin kauas hottiksien -10:stä.

Toki huomionarvoista on myös se, että hottikset ovat pelanneet kauden aikana pari matsia b-kokoonpanolla ja viskoneet mitä lie vasuripelleilyheittoja ratkenneiden pelien päätteeksi. Pleijari-HOT voi osoittautua melko tavalla runkosarja-OKAa paremmaksi. Hottiksien ykköskokoonpano on edelleen pienimuotoinen mysteeri, mutta selvää lienee että joukkueen de facto rivimies Tommi “IssE” Linnamaa ja joukkueen sensaatiokautta pelaava lakaisumaestro Valtteri “Jallux” Yli-Karro nähdään kärkikokoonpanossa.

DDRNV on vetäissyt viime hetkellä ässän hihasta ja hankkinut pelaajavahvistuksen pudotuspeliurakkaansa varten. Epäilemättä törkeällä palkkiosummalla takaisin eläkepäiviltään houkuteltu Juuso “Tumu” Näsi tuo aimo annoksen riviheittovoimaa voimistelijoiden kokoonpanoon. Vaikka miehen aktiivivuosista on toista vuosikymmentä aikaa, on pappa edelleen sellaisessa vedossa, että nuorempien voimistelijoiden olisi syytä ottaa ikämiehestä mallia. Niin kauan kun Tumua ei laiteta viimeistelemään viimeisiä taka-akkoja, pitäisi DDRNV olla huomattavasti vaikeampi vastus kuin runkosarjassa.

Molemmilta joukkueilta odotetaan siis parannusta keskimääräisiin runkosarjasuorituksiin verrattuna. Tumun tuoman rivivoiman myötä puntit tasoittuvat, mutta prosentit jäävät silti hottiksien puolelle numeroin 55-45

Disko_Lisko [+3] – EssoXL [+1]

Viimeisen pelipäivänsä tupeksinut Disko_Lisko missasi mahdollisuuden päättää runkosarja puhtaalla pelillä, mutta palkkiona tunaroinnista liskot väistivät sijoitustaan paremmin pelanneet naisvoimistelijat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. 

Liigan tulokasjoukkue EssoXL suoritti hivenen ennakoitua paremmin saavuttaen runkosarjan seiskasijan. Liigatulokkaiden joukosta esiin noussut Ala-Aho on tykitellyt kivasti riviä runkosarjan ajan, ja muillakin joukkueen jäsenillä tekeminen on ollut reipasta. Täytyy kuitenkin muistaa että Esson -42.9:n runkosarjan ottelukeskiarvo olisi ollut Liigan kolmanneksi paras vielä viime kaudella.

Valitettavasti kyykkäseuran kenttähifistelyosaston viime kauden raportit tuhoutuivat arkistojen etanoliperäisessä tulipalossa, joten faktatietoa viime kauden kentistä ei ole. Voitaneen kuitenkin olettaa, että viime kauden kentät olivat pelkkää priimaa ja kausien välisiä ottelukeskiarvoja on mielekästä vertailla.

Essolla on joka tapauksessa melkoinen työ edessään, mikäli mielivät jatkaa ylemmässä jatkosarjassa ohi diskoliskojen. Joukkueiden keskiarvotuloksilla on eroa kolmisenkymmentä pistettä, ja Esson paras tulos jää neljäntoista pisteen päähän liskojen huonoimmasta. Jos mielikuvitusta haluaa oikein venyttää, niin mikäli Esso pelaisi kaksi kertaa parhaan runkosarjaeränsä veroisen päädyn, ja Disko_Lisko pelaisi huonoimman runkosarjapelinsä veroisesti, niin ottelu päättyisi tasan -22.

Nyt kun ennusteiden valossa ei ole edes mitään syytä olettaa kenttien muuttavan muotoaan Disko_Liskon kryptoniitiksi, eli jääksi, on melko vaikea kuvitella Esson pystyvän päihittämään runkosarjakakkoset. Prosentit menevät Disko_Liskolle 90-10.

Miinoitus Ohjus Tyhjennys [+1] – Kuha ei oo Hauki [0]

Hiukkaskyykän välierissä kohdanneet joukkueet saivat kuin saivatkin toisensa vastaansa myös Kyykkäliigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Teknisluonnontieteelliset joukkueet ovat selvästi kuin luotu toisilleen. A match made in heaven.

MOT lähtee tähän ottelusarjaan edellisen kohtaamisen ja runkosarjasijoituksen perusteella ennakkosuosikkina. Runkosarjasijoitukset kertovat kuitenkin vain puolet tarinasta, sillä KuHa pelasi viimeisen runkosarjakierroksensa tulikuumien suorituksien saattelemana. Kyykkäseuran säägurujen osasto on kehitellyt teoriaa, että juuri nämä KuHan extra-hotit suoritukset aiheuttivat taannoiset plussakelit Hervantaan.

Kiltamöröt saivat todistaa todellista kyykkätaidetta, kun huolimatta plussakeleistä KuHa nakutti plussapäädyn mörköjä vastaan Liigan viimeisenä pelipäivänä. KuHa-rosteri nousi tämän suorituksen myötä erittäin eksklusiiviseen Kyykkäliigassa plussapäädyn pelanneiden kerhoon. Jäsenkortit tulevat postissa.

MOTin runkosarjan tuloskäyrä muistutti puolestaan siniaaltoa, ja huippukohta nähtiin jossain toisen peliviikon alkupuolella. Joukkueiden viimeaikaiset suoritukset huomioon ottaen voisi siis olettaakin, että tästä sarjasta olisi tulossa odotettua tasaisempi.

KuHan muutokset pelijärjestykseen saattoivat olla ratkaiseva avain uuden huipputason löytämiseen. Onkin siis odotettavissa, että hurjia väläytyksiä riviheittopotentiaalistaan viime aikoina esittänyt Kalle Lehtola jatkaa avaajan paikalla.

MOTin pelijärjestys on ollut vakio läpi runkosarjan. Yhteen hioutuneet hiukkaset tuskin tekevät pleijarien alla radikaaleja muutoksia pelikirjaansa, joskin Kalliomäen taktiset hauet ovat saaneet hillittyä kritiikkiä paikallisten kadunmiesten taktiikka-analyyseissa.

KuHan huippuotteet herättävät kyykkäromantikon unelmat legendojen arvoisesta altavastaajatarinasta, mutta valitettavasti prosentit menevät silti rutinoituneelle ja kovissa vesissä keitetylle MOTille numeroin 60-40.

Kiltamöröt [-3] – Haukista Hau Hau [+2]

Ennakkoon runkosarjaykkösiksi ennustetut Sorvalimöröt onnistuivat kuin onnistuivatkin pilaamaan Lasse Enäsuon unelman kolmen tai useamman joukkueen tasapelistä. Sääntöteknisesti herkullinen asetelma jäi näkemättä, sillä viimeisen viikon tappiot Hottiksille ja KuHalle olivat nipin napin liikaa, ja möröt tippuivat diskojengin ja motivaatiopoikien taakse sijalle neljä.

Kaiken kukkuraksi vastaan pleijareissa tulee jo kertaalleen Kiltamöröt kaatanut Haukista Hau Hau. Pirteästi liigaurakkansa aloittanut Ryhmä Hau koki hienoisen taantumuksen pelituloksissaan liigan loppua kohden. Tulokset -43 ja -50 viimeiseltä pelipäivältä eivät suoranaisesti vala uskoa Hau Haun mahdollisuuksiin Kiltamörköjä vastaan.

Kiltamöröt on kuitenkin onnistunut pariin otteeseen kaivamaan riittävän syvän kuopan itselleen, jotta altavastaajajoukkueille on jäänyt mahdollisuuksia voittoon. Tällaista vastaavaa suorittamista voitaneen nähdä myös pudotuspeleissä, varsinkin jos Sorvali päättää esitellä lisää hiuksenhienoja tarkkuusheittoja “ei ollu hauki”-pomppunollien muodossa.

Haukista Hau Haun toiveet lepäävät pitkälti joukkueen ykkösstara Jussi Heikkisen harteilla. Mies on väläytellyt hermeettisiä riviheitto-otteitaan runkosarjan aikana, mutta osumavarmuus antaa vielä odottaa itseään.

Hau Haulla on muutkin palaset rosterissa melkein kohdillaan. Lähes Lassila & Tikanojan veroinen siivousosasto Pietilä & Leino pystyy parhaimmillaan tyhjäämään konaosaston jättämät roskat kentästä. Suoritusvarmuus (tai oikeastaan sen puute) on kuitenkin myös lakaisuosaston kompastuskivi. Unelmapäivä voisi silti riittää kaatamaan Kiltamöröt.

Tähtien täytyy olla Haukista Hau Haun kannalta täydellisessä asennossa, jotta voitto tästä ottelusarjasta irtoaa. Prosentit Kiltamöröille 80-20.


Otteluita näytetään Tampereen Akateemisen KyykkäSeuran Youtube-kanavalla, sekä live-lähetyksenä että jälkitallenteena. 31.1. klo 14.30 alkaen on luvassa live-lähetys MOT-KuHa-sarjasta, ja 2.2. klo 18 alkaen näytetään puolestaan HOT-DDRNV-ottelusarja. Molemmista peleistä on siis luvassa livestriimi selostuksella.