Ennakkoanalyysi Futuliigan Runkosarjasta 2023

Tampereen Kyykkäliiga pyörii jälleen nimellä Futuliiga sponsoridiilien myötä ja kausi tulee taas jännittävämpänä kuin koskaan aiemmin! Liigan taitotaso kasvaa lähes eksponentiaalisesti vuosittain ja tänäkin vuonna kamppailu kärkipaikoista tulee olemaan äärimmäisen tiukkaa. Tässä teille ennakkoarvio tulevan kauden joukkueista, olkaapa hyvät.

Ullatus

Kuten vanhat kyykkäviisaat ennen tämän ennakon kirjoittajia ovat todenneet: Älä ikinä veikkaa Miika Sorvalitonta joukkuetta. Tänä vuonna viime vuoden väkivahvaan rosteriin on vielä ilmestynyt MM-Kyykän yleisen sarjan mestari Riku “Siku” Sinkkonen, joka tuo vahvaa rivi- ja lakaisuosaamistaan jo valmiiksi lähes täydellisen tasapainoiseen joukkueeseen.

Tyhjennysanalyytikkomme siis odottavat viime vuodelta tuttuja Natskun lähtökohtaisesti täydellisiä 16 pisteen rivipommeja ja linjalakaisuja sekä Tuomon vasemman nurkan poistoja – ehkä jopa keskeltä. Tarujen mukaan nämä saattavat aiheuttaa jopa liigan uusia ennätysheittoja.

Se, tuleeko uusi tulokas Siku sekoittamaan kyykkäveteraanien pakkaa, jää nähtäväksi. Tällä hetkellä treenikenttäpresenssi on lähes olematon, mutta tunnetaanhan Siku kuitenkin +5 erästään TTYMIn harjoitusottelussa. Mukana oli kuulemma myös muitakin hiukkasia.

Disko_Lisko

Viime vuoden mestarit haluavat lisää. Diskon Liskot halajavat samaa kokoonpanoa, samoja vastustajia ja samoja pelituloksia kuin viime vuonna. Tällä tavalla he varmistavat viime vuoden menestyksensä.

Jääkenttien vanha kuningas Ahvena “Antti” Peltikatto on kunnostautunut kesällä ja päätynyt kyykän korkeimman kilpailun tasolle: mestaruussarjaan. Antti Kukko toisaalta on koko kesän esittänyt loistavia otteita riviheittäjän roolissaan ja tuonut Tampereelle muun muassa UKK-kilpailun kiertopalkinnon.

Suurena kysymyksenä lieneekin, onko Kukko harjoitellut enemmän tennistä kuin sitä parempaa mailanlätkintää – kyykkää. Joko Elias on tottunut Tampereen ilmastoon? Onko Julian asettumisongelmat selätetty? Kuinka peli kulkee?

Kuitenkin viime vuoden menestyksen ja Ahvenan sarjanousun perusteella sijoitusanalyytikkomme ennustavat DL:n menestyvän runkosarjassa erinomaisesti.

Moottorin Ottama Teho (MOT)

MOT, eli joka vuonna uuden nimen saava mutta samoilla pelaajilla pelaava joukkue, on saanut tänäkin vuonna uuden nimen ja uuden core-pelaajan. Viime vuonna Jesse kävi väläyttelemässä loistavia riviheittojaan ympäri kautta, kuitenkaan saamatta kyykkäkansan huomiota. Tänä vuonna tilanteen voidaan olettaa olevan toinen.

Nyt kyseinen herrasmies on noussut kesätreenaamisen myötä joukkueen parhaimmistoon. Tasonnosto on arvostettava, ja pelikirja-analyytikkojen mielestä suorituksien tasaisuus ja laadukkuus on huomioitava MOTin taktiikkapalavereissa.

Joukkue ei kuitenkaan ole vain yksi uusi rekry eikä SamiJanne MäkiRahko ole vain pelkkä meemi. Nämä henkilöt eivät ole vain typeryyttään päätyneet yhteen – onhan tässä yksi modernin kyykän parhaita peräpäitä (tirsk). Etupäässä Mähönen jatkaa tuttua tulitustaan kauniin taaksevientinsä kanssa, ja Akseliakin varmasti tullaan näkemään pelikentillä. Oikean pelijärjestyksen ja pelaajakombinaation löytäminen tulee olemaan MOTin menestyksen kannalta tärkeää.

Fiilisanalyytikkomme ovatkin sitä mieltä, että jo monesti joukkuehenkensä osoittaneet hiukkaslaiset ovat paikkansa ansainneet kyykkäliigan kärkikastissa. MOT toimii malliesimerkkinä uuden aallon kyykkäjoukkueesta.

MörköEeverttiMöröt

MörköEeverttiMöröt lähtevät edelliskauden sensaatiomaisen menestyksen turvin seuraavaan kauteen samalla tutulla kyykkäkokoonpanolla ja vakio-KPS-pelaajallaan Jupelilla.

Lakaisuanalyytikkomme ovat vakuuttuneita Lasse “Lases” Enäsuon kyykkäkyvykkyydestä. Joka vuosi Laseksen varmat lakaisupoistot hullaannuttavat kyykkäkansaa. Kävihän mies poimimassa PoWiCupin jalosarjan ykkössijan viime vuonna! MöEMön rivipommittajien ei tarvitse miettiä, mitä jättävät kenttään, kun Lases tulee ja ottaa linjan kuin linjan. Luistinten lailla kyykät liukuvat ulos kentältä. Isoin kysymys onkin, pystyykö joukkue näkemään Laseksen linjat ja pitäytymään hänen näkemyksissään, vai tuleeko joukkue hajoamaan sisäisiin ristiriitoihin.

Joukkueesta löytyy kovaa ja ehkä jopa varmaa rivivoimaa Sakari “Sakke” Rautalinin ja Kimmo “Gimmeli” Lastusen muodossa. Rivianalyytikoidemme näkemyksen mukaan, tämä kaksikko tulee tekemään suurimman osan kyykkien poistosta. Tämän jälkeen Janne “tseitsei” Lehtimäki tekee asioitaan ja huutaa hävyttömyyksiä. Niin kauan kuin joukkue pitää Laseksen ideat kurissa, heillä on avain voittoon.

Kun katsoo joukkueen kokoonpanoa, niin pimentoon on jätetty isoin voimavara. Tuleeko joukkue käyttämään Kovero-kortin? Joukkueen pelipaitaakin tähdittävä pelaaja ei ole nimettynä pelaavaan kokoonpanoon, mutta onko tämä vain psykologista sodankäyntiä. Voiko joukkueella olla lopputulos jo tiedossa eivätkä vain halua sanoa sitä? Tseitsein hiljaisuudesta päätellen suuri ennustaja on kertonut, että joukkue ei tule voittamaan, minkä takia pelaajat eivät ole olleet kovaäänisiä suorituksistaan.

ABUA HÄRREKYD SOS

Futuliigan ainoa TiTeläinen joukkue. Tämä seTäti joukkue jaksaa vielä yrittää. Joukkueessa on kaikki palaset kohdallaan, mutta silti tulostaso ei vielä ole kertaakaan riittänyt mitaleihin kovatasoisessa liigassa.

Joukkueen kantava voima Valtteri “Jallux” Yli-Karro, varmasti väläyttelee uskomattomia taitojaan pelikentillä. Jääanalyytikkomme ovat kuitenkin havainneet asettumisongelmia pelikentillä. Tähän on etsitty ratkaisua uusista mailoista. Saa nähdä ovatko uudet mailat sopeutuneet Jalluxin kovaan kohteluun, vai päätyvätkö padan alle polttopuuksi kauden päätteeksi.

ABUA on historiassa hämmentänyt kyykkäkansaa kyseenalaisilla heittojärjestyksillään. Nähdäänkö tänäkin vuonna mordorin vahvistus Tommi “IssE” Linnamaa viimevuotisessa lakaisuroolissaan nelospaikalla, heittämässä 4H vai tapahtuuko heittopaikassa ylivuoto ja nelonen muuttuu ykköseksi.

Joukkueen konkaria Tommi “tommijämä” Nikula voidaan pitää tiimin kulmakivenä. Varmat suoritukset ovat toimineet joukkueen kantavana voimana. Toivottavasti samat otteet jatkuvat myös tänä vuonna.

Viime vuoden akateemisissa kisoissa maata kiertänyt ja eniten mammonaa kerännyt Tinsku tulee pitämään miehet kurissa. Monissa akateemisissa kisoissa pitkälle päässyt lakaisija on varmasti kullanarvoinen joukkueelleen. Kisojen jännylipaikat ovat toivottavasti kovettaneet Tinskun sipulin ja linjat tulevat lähtemään kylmän viileästi.

DDRNV Langer Tod

Tällä kaudella nähdään ennätykselliset kolme DDRNV joukkuetta. Kynämiehemme ennakoivat parhaimmaksi DDRNV joukkueeksi Tuomas “Himmanen” Himmasen tähdittämän Pitkän Kuoleman. Kyykkätonttumme ovat kuitenkin treeneissä havainneet, että vaiheen kanssa on ollut vaikeuksia. Viime kaudella Himmanen pystyi lähes yksin kantamaan joukkuettaan.

Tuomaksen tuhon tuoma tuhdikas tulitus tuottaa tulosta, mutta suurin kysymys leijuu ilmassa. Missä liikkuu pipo? Tuleeko heiton aikana pipo olemaan päässä, maassa, neliössä vai ilmassa. Tätä päästäneen seuraamaan niin kentillä kuin striimissä. Koska emme voi tietää pipon sijaintia on mahdotonta arvioida tulostasoa.

DDRNV tamperelaisena seurana on tottakai tunnettu oululaisista kyykkääjistään. Hyvinkään oululainen on tälläkin kaudella mukana kuvioissa. Vaikka joukkueen kokoonpanossa on viisi pelaaja, oletamme, että Iiro Pulska on mukana suurimmassa osasta pelejä. Tällä kaudella pitää olla tarkkana missä Iirolaisen jalka liikkuu. Eihän kukaan toivoisi uutta skandaaliliigaa. Tänä vuonna DDRNV:n ykkösjoukkueen kohtaloksi saattaa kostautua yksi viivan yli astuva saapas.

Vaikka Pitkä Kuolema on täynnä vanhoja tähtipelaajia, joukkueen oikea toivo löytyy muualta. Oskari on usein nähty kyykkäkentillä. Tämän lisäksi Halminen on suorittanut kovasti lakaisuosastossa. Viimeisenä voidaan luottaa Veetin tuovan varmaa, mutta epävakaata suorittamista. Niin kauan kuin vaihe osuu kohdilleen, niin kyykät tulevat saamaan kyytiä.

EssoXL

Esso on tuttu tekijä liigassa. Vaikka sähköpoikien sijoitukset runkosarjassa eivät ole aiempina vuosina olleet kuin hädin tuskin jatkoonpääsijöiden joukossa, voi EssoXL hyvän joukkuehenkensä avulla vielä yllättää. Esson suurin osa pelaajista alkavat pikkuhiljaa valmistumaan, ja tulevaisuusanalyytikkomme toivovatkin tietynlaista jatkuvuussunnitelmaa Skillan kyykän tuleville sukupolville. Tulevaisuuteen katselevat scout-analyytikkomme toivovat Esson menestyvän ja siten luovan innostusta Skillan fuksien joukossa uusiin joukkueyritelmiin.

Uutena rekrynä joukkueeseen näyttäisi ilmestyneen jo vanha kyykkäkonkari von Kund. Kundin edellisistä näytteistä kyykkäliigan puolella on jo jonkin aikaa, sillä viime vuonna mies oli divarin puolella vaikuttamassa tamperelaiseen kyykkäskeneen. Essolla onkin siis villikortti apunaan, kun Karli voi ottaa vuosien varrella kerätyt huutelutaidot käyttöönsä ja sipuloittaa vastustajien avainpelaajat ratkaisun hetkillä.

Lakaisuvoimaa tästä joukkueesta löytyy yleisesti ottaenkin melkoisesti, joten viimeistelyn pitäisi joukkueelta onnistua, kunhan vain rivit saadaan maltilliseen määrällä heittoja alas. Pitänee siis toivoa, että riviheitot osuvat nappiin, tai vähintäänkin kaatavat inhat pystyssä olevat tornit näteiksi linjoiksi, jotta anaalivandaalien tutuksi tuomilta estelakaisuharjoitteilta vältytään.

Sauna ukot

Viime vuoden Divarin voittaneet Sauna ukot eli SAKOT ovat päättäneet siirtyä liigatasolle pelaamaan, mikä on sarja-analyytikoiden mielestä erittäin hyvä ratkaisu. Viime vuoden tulosten sekä -37 OKan perusteella tulosanalyytikot ovat sitä mieltä, että he löytäisivät paikkansa viimeiseltä jatkosijalta. Voittamalla oikeat pelit voivat hikisen huoneen ukkelit löytää itsensä vähintäänkin liigan kasisijalta.

Joukkueen jäsenten erinäisistä taidoista ei valitettavasti ole tekniikka-analyytikoilla tietoa. Joukkueen laajasta rosterista johtuen eri otteluiden välillä voi olla vaihtelua ja epäonnistuneiden pelaajavalintojen myötä sijoitus voi ennusteesta poiketa. Vaikka kyseessä onkin liigadebyytti, joukkue ei ole uusi ja pelaajat ovat kokeneita. Ennusteanalyytikot pidättävät kaikki oikeudet.

Kuha ei oo Hauki


Tänä vuonna Futuliigan taso on aivan äärimmäisen kova, joten on vaikea arvioida, ketkä jäävät kärkikahdeksikon ulkopuolelle. Valitettavasti jo fuksivuodestaan asti liigassa pelannut KuHa on tämän kertaisen arvion mukaan ensimmäisen joukkue, joka jää jatkoonpääsyn ulkopuolelle.

Joukkue on hyvin riippuvainen joukkueen tähtipelaajan Inkan heitoista, joissa on huhujen mukaan ollut jonkin verran ailahtelua viimeisen vuoden aikana. Joukkueesta löytyy jälleen lappeen Rantojen vahvistus Vilma, jonka ainutlaatuinen lakaisuheittotekniikka voi mahdollisesti kääntää häviöitä voitoiksi. Joukkueen arpaonnen varaan jääkin vähemmän harjoituskentillä nähtyjen Miikan, Kallen, Laurin ja Leevin suorituskyky KuHallle tärkeissä peleissä. Mikäli heillä sattuu useammalla olemaan hyvä päivä samanaikaisesti, voivat he toistaa uskomattomia onnistumisia, joita nähtiin esimerkiksi toissakaudella. Lisäksi KuHa on rekrynnyt viime vuoden superfuksin Ville Muskun, joka oli viime kaudella hyvässä koulutuksessa Inkan ja MOTin Janteron kannattelemassa Hiukkasen puljujoukkueessa.

KuHan rosteri on siis melko suuri. Tämän vuoksi onkin vaikeaa arvioida, minkälainen kokoonpano loppujen lopuksi nuorehkolle Hiukkasjoukkueelle kasaantuu kuhunkin peliin. Mikäli kokoonpano saadaan toimimaan ja pelaajat löytävät hyvän suorituksensa tason, on täysin mahdollista, että KuHa yllättää heistä kriittiseen sävyyn jupisevat kyykkäjuoruilijat huomattavasti paremmalla sijoituksella.

DDRNV Arschloch


DDRNV:n pakaroitten väliin asettuva keskitaso on strategia-analyytikoiden mielestä se DDRNV, joka osuu keskelle. Kuten kyykkään syvemmin perehtyneet tiedämme, keskelle heittäminen ei käytännössä poista linjoja eikä yleensä johda mihinkään, mutta siitä huolimatta voi tämä joukkue kyllä jokusen pelin voittaa. Nimensä puolesta joukkueella on tosin kaikki saumat liigan dominointiin, jos miettii vanhempaa Hiukkasjoukkuetta, jonka nimeämisskeema sijoittui myös peräpään puolelle.

Valitettavasti joukkueen rahkeet eivät arvioitsijoiden mukaan riitä kahdeksan parhaan joukkoon. Tällä joukkueella on kyllä kovin Oskari K_onsentraatio kaikista Liigan joukkueista, jolla he voivat vedota statukseensa, mikä voi mahdollisesti muuttaa heidän sijoitustaan.

KOVA

Olemme saaneet Futuliigaan historia-analyytikkojen selville saaman tiedon mukaan ensimmäisen TAMKista lähtöisin olevan joukkueen! Tämä saattaa olla osasyy miksei selvänäkijäanalyytikoilla ole juurikaan tietoa joukkueen taitotasosta, ja siten joukkue on arvioitu liigan runkosarjan peräpäähän.

Huhujen ja muistelma-analyytikkojen mukaan joku KOVA joukkue on nähty vuonna 2020 WCOK-bussissa kohti Oulua, ja mitä ilmeisimmin he ovat pelanneet siellä yleisessä sarjassa ja menestyneet kiitettävästi. WCOKin tilastojen perusteella he ovat voittaneet oman lohkonsa kovilla tuloksilla, mutta ensimmäisessä pudotuspelissä koettu karvas yhden pisteen tappio. Näin ollen ei ole epäilystäkään etteivätkö he kuuluisi Futuliigan liigatasolle, mutta voi olla, että kokemattomuus sarjamuotoisesta pelaamisesta ja koronavuodet ovat sakottaneet KOVAa kyykkärutiinia. KOVA on antanut pieniä pilkahduksiaan itsestään myös pienemmässä mittakaavassa Ruskakyykässa ja Wappukyykässä. Salamyhkäisimmät kenttäanalyytikot kyykkävälineanalyytikoiden avustuksella ovat päässet hajulle näiden pelaajien treenailleen jo vuosien ajan omilla kentillään ja välineillään. Onko nyt tullut aika lyödä itsensä läpi kaikkien tamperelaisten kyykänpelaajien tietoisuuteen?

DDRNV Biergarten

DDRNV on löytänyt vielä kolmannen joukkueen tämän vuoden liigaan. Loistavaa! Kaljaosastoon on päätynyt pelaaja-analyytikoillemme melko tuntematon joukko uutta kyykkäverta. Korvanappianalyytikoilta saadun tiedon mukaan tämä kuitenkin on selkeästi se DDRNV:n kaljaosasto, eikä tulostaso vielä tänä vuonna välttämättä vielä riitä kovaakin (heh) kovemmassa Futuliigassa.

Teemu tosin on löytänyt tiensä treenikentille talven mittaan jo useampaan otteeseen, ja on välillä jysäytellyt loistaviakin riviheittoja ja lakaisuja. Joukkue saattaakin tukeutua Temblarin suorituksiin, ja mikäli nämä osuvat nappiin, saattaa kalja-DDRNV nousta satunnaisesti hyviinkin pelituloksiin. Valitettavasti ailahtelevaisuuden ja kokemattomuuden vuoksi päätyy tämäkin joukkue liigan häntäsijoituksille.