Raportti Kesähauesta 2019

Aurinko helli Kesähauen 2019 osallistujia ja katsojia (joita oli saapunut paikalle sankoin joukoin), kun kolmetoista kivenkovaa joukkuetta otti yhteen yhden iltapäivän mittaisissa taistoissa. Alkulohkot pelattiin rauhalliseen tahtiin, ja joukkue jos toinenkin haki vielä pelituntumaa alkulohkon aikana. 

Ykköslohkossa odotti monenlaisia yllätyksiä. Lohkon mysteerijoukkue, Eliitti, tarjoili oikean jymy-yllätyksen kun pelien alkuhetkellä joukkuetta ei näkynyt pelipaikoilla. Puhelu tavoitti tokkuraisen kuuloisen Eliitti-kapteenin, ja hän kommentoi tilannetta sanoin: “Ai oliko se tänään”.

Ennakkoanalyysit osuivat jossain määrin väärään myös lohkokakkosen suhteen. Viikkotolkulla analyyseja timanttiseksi hionut asiantuntijajoukkomme oli kyllä osannut ottaa Homman peliotteisiin mahdollisesti vaikuttavan TiTen kesätapon huomioon. Vaikutuksien mittakaava kuitenkin ylitti kaikki odotukset. Homman pelitulokset tuntuivat valuvan kauemmas nollasta mitä pidemmälle paahteinen kesälauantai eteni. Pelien päätyttyä pelaajat vaikuttivat jokseenkin huojentuneilta päästessään pois armottoman auringon alta ja takaisin rentoon ja rauhalliseen mökkitunnelmaan.

Lohkosta jatkoikin siis kakkosena jatkoon lainapelaajilla vahvistettu anaalivandaalittaret. Kaarlo “Kake” Alanko oli saapunut korvaamaan joukkueen pitkäaikaista luottopelaajaa, Outi Pot… Rasia. Onnittelut Outille nimenvaihdoksesta!

Ainoa oikein veikattu osuus ykköslohkon suhteen oli DDRNV:n suvereeni lohkovoitto. Suurempi yllätys oli, että DDRNV:n luottolakaisija, Kalle “Solsku” Isotalus, hävisi kisojen uimapukukierroksen TietoTeekkarikillan entiselle puheenjohtajalle, Valtteri “Jallux” Yli-Karrolle. Valitettavasti Jalluxin upeasta asustuksesta ei ole säilynyt ainuttakaan valokuvaa. Jostain käsittämättömästä syystä jokainen kamera, joka osoitti ex-TiTe-PJ:n suuntaan, sanoi itsensä irti suuren savupilven saattelemana. Legenda uimavalvoja-Yli-Karrosta jäänee siis jälkipolville vain sanallisessa muodossa.

Silminnäkijöiden tarinoihin pohjautuva taiteilijan näkemys Yli-Karrosta

Kakkoslohko pysyi paremmin käsikirjoituksessa. Ykkösenä meni jatkoon majaviksi naamioituneet Skepparit, kakkosena tamperelainen nuorisojoukkue MOT. Pääkaupunkiseudulta matkustaneet Bileinsinöörit taistelivat lohkon kakkospaikasta nokittain MOTin kanssa, mutta valitettavasti erehtyivät pelaamaan turnauksen huonoimman pelinsä juuri MOTia vastaan. Win the right games, eikös niin?

Kolmoslohkossa turnauksen ennakkosuosikeiksi ennustetut anaalivandaalit aloittivat alkulohkourakkansa varovaisella -16-pelillä RAIDin enkeleitä vastaan. Alkulohkon aikana perseturmelijat saivat hieman parannettua peliään, päättäen alkulohkopelinsä -10-peliin. Ottelukeskiarvoksi vandaalit saivat alkulohkosta -14, joka ei täysin vastannut ennakko-odotuksia. RAIDin enkelit hoitelivat ottelunsa DDRNV:n nuorisokokoonpanoa vastaan kunnialla, ja jatkoivat kakkosena jatkoon.

Antti “ahvena” Peltotalo oli lauantaiaamuna hämmentynyt, kun hän saapui Hervannan Mäkipuiston kentälle kuvitellen osallistuvansa Survivor Hervanta -reality-tv-sarjan kuvauksiin, ja selviytymishenkisen kisailun sijaan kentällä pelattiinkin kyykkää. Sommar fiskin oululaisvahvistus Roope Miettunen puolestaan keskittyi alkulohkon ajan enemmänkin selviytymään, kuin pelaamaan kyykkää. Selviytyminen onnistui siinä määrin hyvin, että Sommar fisk eteni lohkokakkosena jatkoon.

Metsän pelätyin hahmo, ahvena, saalistamassa ruokaa perheelleen

DDRNV:n senioriosasto oli sen verran kesäterässä, että lohkojärjestys asettui varsin selkein marginaalein ennalta ennustettuun muotoon. Disko_Lisko jatkoi lohkoykkösenä pudotuspeleihin kohtuullisella ottelukeskiarvolla -12. Joukkueella oli pariinkin otteeseen mahdollisuudet tyhjätä kenttä ja jopa pelata plussapääty, mutta porukan sipuli ei kestänyt hiostavaa auringonpaistetta ja kentän laidalta kuulunutta “HOMOOOO”-huutoa.

ahvenan tyhjennysmahdollisuus

Pudotuspelien otteluparit määräytyivät alkulohkojen ottelukeskiarvon perusteella. Parhaiten suoriutuneet kohtasivat huonoiten suoriutuneet. Alkulohkossa parhaalla okalla, -8:lla, pelasi Skinnarilan Majavat. Majavat saivat vastaansa anaalivandaalittaret. Kovin ponnisteluin turnauksen kokoonpanon kasaan raapineiden vandaalittarien ponnistelut jäivät palkitsematta, kun Skinnarilan Majavat pelasivat vakuuttavan -8 pelin ja jatkoivat välieriin.

Toisessa otteluparissa kohtasi -9.25:n ottelukeskiarvolla pudotuspelien kakkosseedin ansainnut DDRNV PRO Generation, ja -43 okalla pelannut Sommar fisk. Ottelusta tuli yllättävänkin tiukka, kun DDRNV pelasi turnauksen huonoimman ottelunsa kesäisiä kaloja vastaan. Sommar fiskillä oli neljän mailan verran aikaa poistaa tarvittavat kyykät ottelun voittamiseksi, mutta viimeistely jäi piippuun. DDRNV jatkoi kuin jatkoikin välieriin.

Kolmannessa otteluparissa hallitsevat liigamestarit kohtasivat hallitsevat divarimestarit. Näin saatiin viimein varmistus sille kumpi Kyykkäliigan sarjatasoista on se kovempi. Disko_Lisko pelasi turnauksen parhaan pelinsä tuloksella -6. MOTin tulos jäi kauas tästä, lopulliseksi tulokseksi muodostuessa -43. Nuorella joukkueella on kaikesta huolimatta valtavasti potentiaalia. Joukkueen ykkösheittäjä Janne Rahko pommittaa riviä sellaisella varmuudella, että mies nousisi todennäköisesti jo nykyisellään A-sarjaan Kyykkäliiton kilpailuissa. Myös Kesähauessa MOTin kakkospaikalla pelannut Sami Mäkipää heittää niin vakuuttavalla tekniikalla, että ei uskoisi miehen aloittaneen kyykän pelaamista vasta viime syksynä. Ennustamme, että Samista kehittyy ensi talvikauteen mennessä yksi liigan kovimmista konapommittajista, heittotekniikka on jo nykyisellään niin mallikas.

Tyylinäyte MOTin ykköskombinaation työskentelystä

RAIDin enkelien ykköspyssy Janne Lehtimäki asteli jatkopelikentälle toiveikkain mielin, sillä vaikka alkulohkossa vastassa oli turnauksen ennakkosuosikki anaalivandaalit, jatkopeli olisi varmasti edes astetta helpompi. Lehtimäen hymy hyytyi, kun pelikentällä odotti tuttu näky: Miika Sorvali tiukkaakin tiukemmissa farkkuminishortseissa. Näin voi joskus käydä, kun otteluparit määritetään ottelukeskiarvon perusteella. Anaalivandaalit eivät vieläkään nousseet tavalliselle tasolleen, mutta ottelutulos -14 riitti välieräpaikkaan.

Välierien ensimmäisessä otteluparissa Skinnarilan Majavat saivat vastaansa anaalivandaalit. Vandaalit antoivat Majaville muutaman kyykän etumatkan ensimmäisessä päädyssä. Tästä sisuuntuen av suoritti toisen päädyn kiitettävästi. Mikkolainen oli lähellä tyhjätä kentän vandaalien kahdennellatoista kartulla, mutta Mäkipuiston auringonpaisteessa kovettunut kenttä tarjoili sellaisen pompun, että kenttään jäi yksi kyykkä. Neliöön astellut Lauri Hokkinen suoritti tuttuun nopeaan tahtiinsa kaksi haukea, ja viimeinen kyykkä poistui lopulta Jarno Reunan viimeisellä mailalla. Skinnarilan Majavilla oli helppo työ käydä heittämässä tarvittavat kyykät ulos neliöstä. Ottelu päättyi lopulta Majavien tarkkaan laskelmoituun yhden pisteen voittoon.

Toinen välieräpareista oli tampereen paikalliskamppailu. Vaikka vain yksi Disko_Liskon jäsenistä on paljasjalkainen tamperelainen, ja muutama matkannut Tampereelle peräti Neuvostoliitosta asti, ovat kaikki pelaajista lopulta asettuneet mukavasti Mansesterin hellään hyväilyyn. Paatuneet DDRNV-ukot, Näsi ja Kuru, seurasivat kauhulla, kun Wappukyykässä DDRNV:n kaatanut Julia Bondarchik asteli heittoneliöön. Tässä ottelussa ei kuitenkaan nähty uusintaa Wappukyykästä. Julian lakaisutkaan eivät auttaneet kun ykköskombinaatio Näsi-Kuru tuhosi torneja kuin lennot 11 ja 175 konsanaan. Joukkueen peräpäässä Tuomas Himmanen ja adonisen vartalon omaava Solsku heittivät varsin kelvollisia lakaisujaan. DDRNV heitti ensimmäisessä päädyssä kuuden pisteen eron Disko_Liskoon, ja tyylitteli toisen päädyn tyhjäksi pelin jo ratkettua liskojen epäonnistuneeseen tyhjennysyritykseen.

DDRNV:n jäätävää konapommitusta

Pronssiottelussa anaalivandaalit jatkoivat kutakuinkin samalla tahdilla kuin aiemminkin turnauksessa. Disko_Lisko ei pronssipelissäkään löytänyt samaa virettä jolla he puolivälieräottelussaan onnistuivat nakuttamaan -6 tuloksen pöytään. Kovissa vesissä keitetyt anaalivandaalit voittivat lähes rutiininomaisesti. Lopputulokseksi kirjattiin -12 – -22 anaalivandaalien hyväksi.

Skinnarilan Majavat ja DDRNV PRO Generation kohtasivat toisensa Kesähauen 2019 finaalipelissä. Kiihkeää finaalitaistoa seuranneet katsojat saivat naulita katseensa Solskun treenattuihin pakaroihin. Naisyleisölle voimme vinkkinä kertoa, että kuvamateriaalia Solskun takalistosta löytyy kyykkäseuran Youtube-kanavalta.

Majavien avausheittäjä Sami Aalto oli saavuttanut hämmästyttävän varmuuden heittonsa vaihekulmaan. Karttu osui riviin niin viivasuorana, että se poisti korkeintaan yhden tornin kerrallaan. Muutkaan majavista eivät suoriutuneet aivan totutulla tasolla. Jesse Meuronen oli Majavien selkeä mvp tässä ottelussa, hänen muutamat hyvät konapommit ja paikkoheitot pitivät Majavat pelissä mukana. DDRNV:n puolella Näsi ja Isotalus suorittivat vakuuttavimmin. Näsi avasi pelin kuuden kyykän avauksella ja jatkoi seitsemän kyykän nurkkapoistolla. Solsku puolestaan suoritti toisessa päädyssä pari loistavaa lakaisua, jotka tuntuivat murtavan Majavien selkärangan lopullisesti. Ottelu päättyi DDRNV:n voittoon, ja Himmanen sai vihdoin palkkion tapahtuman järjestämiseksi paiskimistaan töistä. DDRNV sai nostella kilpailun perinteikästä ja pitkäikäistä kiertopalkintoa, tänä vuonna ensi kertaa jaettavaa Kanadahaukea.

Skinnarilan Majavat – DDRNV PRO Generation -finaaliottelu

Jatkojen päätteeksi Kanadahauki matkasi Kokkolaan palkintoon poikkeuksellisesti kiintyneen Solskun mukana. Oletamme, että palkintokarttu nukkuu yönsä Solskun tiukassa syleilyssä, joten pysti on varmasti priimakunnossa ensi vuoden Kesähaukea varten. 

Kilpailun uusi kiertopalkinto, Kanadahauki