Ennakkoanalyysi Kesähauen 2019 alkulohkoista

Lohko 1

DDRNV PRO Generation
Homma
anaalivandaalittaret
Eliitti

Ensimmäisestä lohkosta löytyy huomattava määrä akateemista kyykkäkokemusta. Sekä DDRNV:n ykköskokoonpanona turnaukseen lähtevä PRO Generation että anaalivandaalittaret ovat kiertäneet akateemisia kyykkäkilpailuja jo monet vuodet. Aivan nuorta sakkia ei ole Hommakaan, vaikka akateeminen kyykkäkokemus ei aivan kahden edellä mainitun tasolle ylläkään. Allekirjoittaneelle lohkon neljäs joukkue, Eliitti, on ennestään tuntematon.

DDRNV:n ykkösjoukkue on viimeisen vuoden aikana käynyt piipahtamassa muutamankin merkittävän akateemisen turnauksen kärkisijoilla.
Tampereen Wappukyykässä DDRNV kohtasi finaalissa anaalivandaalit. Kiihkeiden vaiheiden jälkeen ottelu ratkesi vandaalien hyväksi lainapeluri Julia Bondarchikin ilmiömäisten lakaisujen ansiosta. Talvella pelatuissa Akateemisen kyykän MM-kisoissa DDRNV osallistui kilpailun kovatasoisimpaan kilpailumuotoon, pro-sarjaan. DDRNV koki tiukan tappion välierässä Suppohaukia vastaan, ja ilmeisesti paikallisfinaalihaaveiden kaatumisen ja siitä seuranneen motivaation lopahtamisen johdosta hävisi vielä pronssiottelunkin SuRaLea vastaan.

Neljäs sija MM-kyykän pro-sarjassa ei ole kuitenkaan mikään jokapäiväinen temppu, sillä taakse sijoituksissa jäivät muun muassa männävuosien OKL- ja WCOK-mestarit AiM ja Tekniikan Ihmelapaset. Nimenomaan DDRNV pudotti TekLan matkallaan välieriin, ja huhu kertoo että TekLan peräpään lakaisijat myivät karttunsa välittömästi ottelun jälkeen. Voimme vain kuvitella millaisen nöyryytyksen nämä herrat saivat kokea, jotta välitön reaktio oli pelivälineistä eroon hankkiutuminen.

DDRNV:n mahdollisuuksiin on syytä uskoa, sillä jopa kaksi pelaajista, Näsi ja Himmanen, ovat treenanneet kesällä. Himmanen on villeimpien huhujen mukaan heittänyt kesän aikana mestaruussarjan tuloksen, +22. Miehen sipulin tuntien tämä on tosin todennäköisesti paskapuhetta.

TietoTeekkaritaustaisen Homman keskimääräinen akateeminen ikä taitaa olla jo n:n paremmalla puolella, ja kokemusta akateemisesta kyykästä on kertynyt mukavasti. Homma on viime vuosina esiintynyt hieman vaihtelevalla kokoonpanolla Tampereen Kyykkäliigassa. Parhaimmillaan Homma ylsi viime kaudella pelitulokseen -32, joka on jo varsin kelvollinen tulos. MM-kyykän yleisessä sarjassa Homman tie päättyi tänä vuonna puolivälieriin. Vaikka yleinen sarja ei tasoltaan vastaakaan pro-sarjaa, niin jonkinlaisena saavutuksena voidaan pitää sitä, että päivän mittaisessa maratonissa aina vain entistä humaltuneempia joukkueita vastaan pelatessa kisakestävyys riittää heittämään vastustajia paremman tuloksen.

Pelaajien kisakunto lauantaina tullee määrittämään Homman kisojen suunnan. TietoTeekkarikillan kesätappo järjestetään samana viikonloppuna, ja ainakin jokin osuus joukkueesta saapuu suoraan kesätapaamisesta peleihin. TiTen kesätappoa voidaan itsessäänkin pitää tietynlaisena urheilusuorituksena, joten nähtäväksi jää missä kunnossa pelaajat saapuvat pelikentille.

Anaalivandaalittaret ovat avainhenkilöiden valmistuessa tai vaihtoehtoisesti Kurun perämetsiin muuttaessa hieman etääntyneet akateemisesta kyykästä. MM-kyykkä on kuitenkin vuodesta toiseen kerännyt vandaalittaret yhteen. Tänä vuonna joukkue esiintyi edukseen kovatasoisessa pro-sarjassa. Valitettavat kenttäolosuhteet kuitenkin haittasivat vandaalittarien peliä siinä määrin, että jatkopaikka jäi saamatta. Joukkueen kantava voima näissä kilpailuissa tulee olemaan Natalia Kovru. Kovru on kiertänyt kesän aikana liiton kilpailuja, ja on jo kertaalleen kolkutellut naisten mestaruussarjatuloksen rajaa.

Nähtäväksi jää, millaisin ottein Eliitti esiintyy Kesähauessa. Toivotamme uudet tulijat joka tapauksessa tervetulleiksi kesän hienoimpaan akateemiseen kyykkäturnaukseen.

Lohkon nokkimisjärjestys ei ole täysin suoraviivainen. Ykkösenä lohkosta menee jatkoon DDRNV. Kakkossija aiheuttaakin enemmän päänvaivaa. Sekä vandaalittaret että Homma herättävät kysymyksiä kisakunnon suhteen. Kovrun kisakunto on tiedossa, mutta muut vandaalittaret ovat täysiä kysymysmerkkejä. Jopa siinä määrin, että vandaalittarien kolmas pelaaja varmistui kisojen aattona, ja kirjoitushetkellä neljäs pelaaja on vielä hakusessa. Lohkossa nähdäänkin varmasti kiihkeä taistelu kakkossijasta.

Homma on viimeisimpien tietojen mukaan treenannut ainakin yhden kerran joukkueena ennen Kesähaukea, eli kerran enemmän kuin vandaalittaret. Ennustammekin, että Homma menee täpärästi jatkoon perusteellisemman joukkueharjoittelun voimin.

Valitettavasti joudumme olettamaan, että Eliitti päätyy neljänneksi tässä lohkossa. Muilla joukkueilla on sen verran enemmän kokemusta, että nuoremman polven on vaikeaa panna hanttiin. Toivottavasti tältä reissulta jää kuitenkin jotain positiivista käteen. Kelin pitäisi olla mitä mainioin, ja jatkobileissä odottaa lämmin sauna ja kylmät juomat.

Lohko 2

Skinnarilan Majavat
MOT
Bileinsinöörit
Kolme kuhaa

Äkkiseltään kakkoslohkon joukkueet eivät ehkä herätä suuria tunteita kisoja jännittävässä kyykkäyleisössä. Tarkemmalla tutkimisella käy kuitenkin ilmi, että Skinnarilan Majavat koostuu pääosin talvipelejä pitkään kiertäneen Skepparklubbenin jäsenistä.

Vaikka Skepparit tunnetaankin pääasiassa aktiivisesta osallistumisestaan talvisiin kilpailuihin, ei silti kannata odottaa että porukka olisi kesäterässä näin keskellä heinäkuuta. Aktiivinen osallistuminen kyykkäliiton kilpailuihin varmistaa sen, että karttu pysyy kädessä myös kesähelteellä. Hyvänä päivänä Skepparit voivat haastaa kovankin joukkueen. Tästä nähtiin hyvä esimerkki toukokuun lopulla järjestetyssä kyykän SM-joukkuekilpailussa Janakkalassa, kun Imatran kakkosjoukkueessa esiintyneiden Skeppareiden onnistui alkulohkossa päihittää lohkon ennakkosuosikki Tammer-Kyykkä 1.

Ainoa ero Skepparien normikokoonpanoon on vieraileva tähti, lappeen Rantalainen kyykkävaikuttaja Sami Aalto. Mies on pelannut viime talvena muun muassa anaalivandaalikaksikko Sorvali-Hokkisen tähdittämässä WCOK-joukkueessa Tammer-Kyykän PJ:t feat. promillerajan legenda. Aalto on hyvälle pelipäälle sattuessaan mainio riviheittäjä, vaikka esimerkiksi Myllykosken kilpailuissa miehen otteissa oli havaittavissa lievää hapuilua.

Kyseessä on kova nippu kokeneita kyykkääjiä, ja Skinnarilan Majavat ovat yksi ehdottomista ennakkosuosikeista tämän vuoden Kesähauessa.

Lohkon lopuista joukkueista Bileinsinöörit on varmasti seuraavaksi tunnetuin nimi. Porukka on kiertänyt kisoja jo hyvän tovin, muiden joukkueiden ollessa käytännössä tuntemattomia. Saattaakin tulla siis pienenä yllätyksenä, että selkeä lohkokakkonen on mielestämme MOT.

Tarkemmin tamperelaista ruohonjuuritason kyykkää seuranneille on selvää, minkä takia MOT on syytä arvottaa suhteellisen korkealle. Kyseessä on viimevuotinen fuksijoukkue Hiukkaselta. Poikkeuksellisen tästä porukasta tekee se, että moni heistä aloitti kyykän treenaamisen jo fuksivuoden syksynä. Tyypillisesti fuksit kuulevat kyykästä ensimmäistä kertaa vasta talvikauden ollessa hyvässä vauhdissa. MOT sen sijaan oli hakenut heittotuntuman kohdilleen jo syksyn aikana, ja aloitti talvikauden pelaamalla Kyykkäliigan divaria. Kauden päätteeksi nuorella joukkueella olikin plakkarissa Divarin ja MM-kyykän yleisen sarjan kultamitalit.

Rohkeimmat ja hulluimmat ovat jo Hiukkasen kiltahuoneella povailleet MOTista kauan odotettua anaalivandaalien manttelinperijää. Siihen on vielä pitkä matka, mutta potentiaalia porukassa kiistämättä piisaa.

Lohkon neljäs joukkue, Kolme kuhaa, on tietojenkäsittelytaustainen joukkue Tampereen keskustakampukselta. Joukkue on treenannut erään naisvoimistelijan alaisuudessa jo hyvän tovin, ja heitto alkaa olla sen näköistä. Valitettavasti treeniä tarvitsee enemmän, jos näissä karkeloissa haluaa päästä jatkoon. Jatkopaikan mennessä sivu suun, kuhaparven kannattaakin suunnata mielenkiinto kohti illan Varjobaari-jatkoja, sillä siellä on erinomainen tilaisuus kerryttää kyykkäkokemusta vanhojen kyykkäkonkareiden juttuja kuuntelemalla.

Lohko 3

anaalivandaalit
RAIDin enkelit
DDRNV Mannschaftsgeist

Hallitseva akateeminen maailmanmestarijoukkue, anaalivandaalit, lähtee turnaukseen vahvana ennakkosuosikkina. Tällä kertaa mukana kokoonpanossa on jopa kolme mestaruussarjan miestä: Sorvali, Mikkolainen ja Hokkinen. Rosterin täydentää joukkueen vakiokasvo Jarno Reuna. Vandaalien ehdottomien ykköstykkien pommittaessa riviä, Reunan vastuulle jäänee yksittäisten tornien poistaminen tai leveiden lakaisulinjojen keventäminen. Toisella heittokierroksella Reunan ei välttämättä tarvitse heittää enää ollenkaan. Anaalivandaalit pystyvät nimittäin pelaamaan plussapäätyjä jos riviheitot ja viimeiset ratkaisevat lakaisut napsuvat kohdilleen. Selkeä lohkoykkönen lähtee myös jatkopeleihin vahvana ennakkosuosikkina.

RAIDin enkeleissä pelaa myöskin yksi anaalivandaali. Huutelun maailmanmestari, Janne Lehtimäki, on joukkueen ainoa toivo kaataa varsinaiset anaalivandaalit. RAIDin enkeleillä on kykyä heittää hyvääkin tulosta, mutta tulokset jäävät vääjäämättä kauas vandaalien jäätävän överistä tykityksestä. Enkelien onkin parempi toivoa, että Lehtimäki löytää vastustajan psyykkaamisessaan jonkin ennennäkemättömän lähestymiskulman, jolla saa vandaalien kivenkovan sipulin murskaantumaan. Pelkillä peliesityksillä enkelien on lähes mahdotonta päihittää anaalivandaalit.

Kolmoslohkon DDRNV-kokoonpano edustaa seuran nuorempaa kaartia. Nuoriso on kiertänyt MM-kyykkää ja Kyykkäliigaa, mutta peliotteista on aistittavissa treenin puute. Nuorisojoukkueella on edessään täysi työ, mikäli he toivovat pääsevänsä jatkoon tästä lohkosta. Kakkosijasta käytäneen taistelu, mutta lopulta lohkojatko ratkeaa Lehtimäen murskaavaan psyykkaukseen, jota naisvoimistelijanuoriso ei ole tottunut kestämään.

Anaalivandaalit ehtivät lämmitellä itsensä kunnon kisavireeseen leppoisan alkulohkon aikana. RAIDin enkelit ja DDRNV-junnut joutuvat ottamaan pelit vähän enemmän tosissaan, mikäli haluavat jatkaa pudotuspelivaiheeseen. Tämän lohkon mielenkiintoisin taistelu on kuitenkin varmasti anaalivandaalien sisäinen: Kenellä on pikkuisimmat minishortsit?

Lohko 4

Disko_Lisko
Sommar fisk
DDRNV Lidls billiges Bier

Pari randomia ja DDRNV. Tässä varmaan se päällimmäinen fiilis tämän lohkon asetelmasta. Vaatii melkoista taustatyötä, että voi todella tulkita mistä tässä lohkossa on kysymys.

Helpoin joukkue analyysin kannalta on DDRNV. Perinteikäs tamperelaisseurue osallistuu tuttuun tapaansa kisoihin useammalla kokoonpanolla, joka on tietysti hienoa nähtävää. Tämä kokoonpano edustaa seuran senioriosastoa. Treeniä ei ole juurikaan alla, mutta kokemusta sitäkin enemmän.

Sommar fisk. Nimen taustasta voi vain esittää arvailuja. Joukkueen jäsenistä ei onneksi tarvitse esittää arvailuja, sillä joukkueen syntytarina löytyy Kesähauen Telegram-ryhmän historialogeista. Oululainen Roope Miettunen oli vailla joukkuetta. Sattumoisin tamperelaisilla Puolivalopalloilla oli yhden mestaruussarjalaisen mentävä aukko kokoonpanossa, joten sopimukset sovittiin ja näin syntyi tämä oululais-tamperelainen kokoonpano. Puolivalopallojen suvereeni ykköstähti on Santeri Mäki-Äijö, jonka erikoisuus on heittää hyvin treenaamatta ollenkaan. Onkin mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun Santerin pariksi ykköskombinaatioon laitetaan kovan luokan riviheittäjä. Roope heittänee kakkospaikalla, ja mieluiten oikeaa laitaa. Joukkueen peräpään hommaksi jää lakaista riviheittäjien roskia pois mahdollisimman tehokkaasti. Tällä porukalla on mahdollisuuksia pelata ihan kiitettävää tulosta.

Lohkon viimeinen joukkue on hassuttelujoukkueelta kuulostava Disko_Lisko. Nimen takaa löytyy kuitenkin jotain aivan muuta kuin odottaisi.

Tampereen Kyykkäliigassa ja MM-kyykän yleisen sarjan alkulohkossa on jo tovin esiintynyt joukkue nimeltä Valokaari-ilmiö. Joukkueen johtavana hahmona on toiminut tamperelais-menninkäinen kyykkäfanaatikko Antti “ahvena” Peltotalo. Pitkään yhdessä pelannut Valokaari-ilmiö ei koskaan saavuttanut suuria korkeuksia, osittain ehkä treenin puutteen vuoksi. Mahdollisesti tästä motivoituneena ahvena päätti alkaa treenaamaan kyykkää tosissaan. Ennen pitkää hänen onnistui kerryttää ympärilleen ihmisiä, jotka jaksoivat ahvenan tavoin viettää iltansa kyykkäkentällä heittotekniikkaa hioen. Näin ahvena tuli perustaneeksi uuden kokoonpanon, ikään kuin puolivahingossa. Uuden joukkueen ilmoittautuessa Kyykkäliigaan kaudelle 2019 nimeksi jäi silti Valokaari-ilmiö, vaikka alkuperäisiä jäseniä oli jäljellä tasan yksi.

Kovan treenin siivittämänä Valokaari-ilmiö marssi Kyykkäliigan voittoon. Nyt tämä porukka on päättänyt luopua historiallisesta nimestään, ja uusi nimi on Disko_Lisko. Tämänkin nimen syntytarina olisi varmasti mielenkiintoista kuultavaa, mutta siitä tuskin tietää kukaan muu kuin joukkueen jäsenet itse, jos edes hekään. Varmaa on kuitenkin se, että Disko_Lisko koostuu himotreenaajista ja aktiivisista kesäkisaturisteista. Tämän kesän aikana joukkueella on ollut edustus jokaisessa kyykkäliiton kansallisessa kilpailussa, eikä meno tunnu hellittävän.

Lienee kohtalon ivaa, että tässä lohkossa ahvenan uusi joukkue kohtaa ahvenan vanhan joukkueen. Puolivalopallot syntyi nimittäin ahvenan vanhan joukkueen jäsenistä. Tietääkö ahvenan edelliset pelikaverit jotain ahvenan sipulista, joka siivittää heidät lohkovoittoon? Onko Disko_Liskon Julialla liiton sääntöjen vastaiset piristeet valmisteltuna tiukkoja lakaisuheittoja varten? Ehtiikö Saksassa viime hetken harjoitusleirillä piipahtanut Von Kundin herttua Suomeen ennen pelien alkua? Entä onko Sommar fiskin oululaisvahvistus kaikin tavoin parempi pelaaja kuin ahvena? On.

Tässä lohkossa on eittämättä hyvälaatuista jännitettä, kun Disko_Valokaari-liskoilmiö kohtaa Puolivalokaari-ilmiöpallot. Ennustamme, että kova treeni palkitaan, ja sähköiset disko-matelijat jatkavat lohkon ykkösenä jatkoon.

Kakkospaikasta käytäneen tiukka taistelu DDRNV:n pappaosaston ja Sommar fiskin kesken. Lohkon kakkossija ratkeaa avainpelaajien kisakuntoon. Roopen hellepäivää ennakoiva juomatankkaus lienee avainasemassa, kun lohkokakkonen ratkaistaan. Entä millaisia drinkkejä Sommar fiskin dynaaminen peräpään duo Salmari & Jere on kehitellyt joukkueensa pään menoksi? Onko shottiruletin mobiiliversio vihdoin valmis? Huomenna se selviää.